Αρχική 2019-01-22T16:33:22+00:00

Είμαστε διαφορετικοί?!

Η λέξη «φροντιστήριο» είναι πολύ μικρή για να περιγράψει αυτό που έχουμε στο μυαλό μας εμείς οι παλιοί μαθητές πλέον. Κι αυτό επειδή δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα η κατάλληλη λέξη!

ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΣ γιατί δεν περιορίζεται καθαρά μόνο στη μάθηση, και από την άλλη ΣΠΙΤΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΣ γιατί ποιο σπίτι έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες κόσμο 20 χρόνια τώρα;

Είναι κάτι ανώτερο από αυτά τα 2 ή ίσως είναι ένας συνδυασμός. Για παράδειγμα δεν ξέρω αν η λέξη «Σχολοικία» ακούγεται λίγο παράξενη αλλά μάλλον είναι η πλησιέστερη ερμηνεία που μπορώ να δώσω και μόνο αν κάποιος ζήσει ή έχει ζήσει σ’ αυτή μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς εννοώ! Join it and you wont regret it! Σας Ευχαριστούμε για (τα) πάντα!
Δημήτρης Γιαννιώτης (τάξη
Proficiency 2014)

 

EDUTAINMENT

Το σχολείο μας  δραστηριοποιείται εδώ και 22 χρόνια στο χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης με την ακόλουθη βασική προτεραιότητα: οι μαθητές μας να μαθαίνουν την αγγλική γλώσσα όσο καλύτερα γίνεται.

Στη διάρκεια των χρόνων αυτών χρησιμοποιήσαμε πολλές καινούργιες μεθόδους, όπως computerlab, διαδραστικούς πίνακες, projects, debates, θεατρικές παραστάσεις κλπ. στην προσπάθειά μας να κάνουμε την επαφή με την ξένη γλώσσα όσο πιο ευχάριστη και αποτελεσματική μπορούμε. 

Όσο όμως πρωτοποριακές τεχνικές και δραστηριότητες και να χρησιμοποιήσει ένας δάσκαλος μέσα στην τάξη, η γλώσσα εξακολουθεί να παραμένει – για τα περισσότερα παιδιά – ένα ακόμα γνωστικό αντικείμενο, όπως η γεωγραφία και η ιστορία για το οποίο πρέπει να διαβάσουν και να δώσουν εξετάσεις. Η γλώσσα,όμως, είναι – πρώτα και πάνω απ’ όλα – μέσο επικοινωνίας. Όταν αυτό γίνει βίωμα των παιδιών – τότε και μόνο τότε – μπορούν να την προσεγγίσουν στην πραγματική  της διάσταση.

Στο πλαίσιο αυτού του στόχου δημιουργήσαμε στο σχολείο μας Εργαστήρια Βιωματικής εκμάθησης και εξάσκησης της γλώσσας: το πρόγραμμα “edutainment” που αποτελείται από αυτοτελείς 4ωρες ενότητες ,οι οποίες είναι διαμορφωμένες γλωσσικά ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο των παιδιών που συμμετέχουν. 

Σε κάποιες από αυτές τις ενότητες, τα παιδιά ταξιδεύουν σε γνωστές πόλεις και χώρες του αγγλόφωνου κόσμου, όπως Λονδίνο, Νέα Υόρκη,  Αυστραλία, για τις οποίες μαθαίνουν πληροφορίες και ενδιαφέροντα στοιχεία  πολιτισμού μέσα από διαδραστικές και βιωματικές δραστηριότητες με την χρήση της Αγγλικής γλώσσας.

Για παράδειγμα, ‘προσγειώνονται’ ως ομάδα στο Λονδίνο, χωρίζονται σε υποομάδες και η καθεμία παίρνει πληροφορίες για κάποιο αξιοθέατο. Επεξεργάζονται τις πληροφορίες που έχουν και παρουσιάζουν στο σύνολο της ομάδας το αξιοθέατό τους, προσπαθώντας να τους πείσουν να το επισκεφθούν. Αργότερα, όταν έρθει η ώρα του φαγητού και αφού εκτεθούν στα διάφορα κλασικά βρετανικά πιάτα, γίνονται εστιάτορες που πρέπει να αποφασίσουν το μενού του εστιατορίου τους, να σχεδιάσουν την αφίσα του και να πείσουν τους πελάτες τους – σε παρουσίαση που ακολουθεί – ότι πρέπει να έρθουν στο εστιατόριό τους.

Στη διάρκεια ενός τέτοιου τετραώρου, τα παιδιά συνεργάζονται με τον διπλανό τους για να πάρουν τις  πληροφορίες που χρειάζονται, σκέφτονται και ετοιμάζουν παρουσιάσεις για να πείσουν το «κοινό» , αλλά επίσης «αναγκάζονται»
ν’ αντιμετωπίσουν ερωτήσεις από δύσπιστους πελάτες που τους γίνονται εκείνη τη στιγμή.

 Στη συνέχεια, μέσα από θεατρικό παιχνίδι, κάνουν  εξάσκηση της γλώσσας που χρειάζονται στο εστιατόριο υιοθετώντας διάφορους ρόλους, όπως του θυμωμένου πελάτη, του αγενή σερβιτόρου, του Ιάπωνα τουρίστα.

Σε άλλα concepts, όπως Myths and Legends, οι μαθητές κάνουν ταξίδια στην Ιστορία και αντίστοιχα επιλέγουν θεατρικούς ρόλους, υποδυόμενοι, π.χ. τον Βασιλιά Αρθούρο και τους ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης, ενώ έρχονται σε επαφή με σημαντικά στοιχεία του αγγλικού πολιτισμού.

Η διαδικασία του θεατρικού παιχνιδιού απελευθερώνει ακόμα και τα πιο διστακτικά παιδιά, αφού είναι ξεκάθαρο ότι δεν ‘εξετάζονται’ στα αγγλικά αλλά ‘παίζουν’ ένα ρόλο και αυτό τα βοηθάει, τα απελευθερώνει, για να εκφράσουν πράγματα που ξέρουν αλλά σε όποια άλλη κατάσταση θα δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν .

Η γλώσσα είναι ζωντανός οργανισμός που, εκτός από λέξεις και εικόνες, εμπεριέχει συναισθήματα και πολιτισμό. Η βιωματική εκμάθηση, λοιπόν,δεν είναι η γραμματική, το συντακτικό και το λεξιλόγιο αλλά η έκφραση και η απόδοση συναισθημάτων, μέσα από αυθεντικούς διαλόγους και ζωντανές καταστάσεις, κάτι που προσφέρει το θεατρικό παιχνίδι και όλες οι άλλες δραστηριότητες που χρησιμοποιούμε.

Η κλιμάκωση του προγράμματος edutainment είναι το 5ήμερο πρόγραμμα ‘Our Island’ το οποίο υλοποιείται το καλοκαίρι και είναι ένα πρόγραμμα city camp.

Tα παιδιά με εργαλείο τη γλώσσα δημιουργούν τον δικό τους κόσμο: ένα νησί. Τις πρώτες μέρες αποφασίζουν για τα απλά πράγματα του κόσμου τους, πώς, για παράδειγμα, θέλουν να είναι τα φυτά και τα ζώα του νησιού  τους, αφήνοντας ελεύθερη τη φαντασία τους να συνδυάσει και να δημιουργήσει λεκτικά και καλλιτεχνικά σύνολα, όπως ελεφαντολιοντάρια και καρπουζοπατάτες. Καθώς προχωρούν, όμως, μπαίνουν στην ουσία του κόσμου τους και αποφασίζουν για το πώς θέλουν να είναι το σχολείο τους, ποιοί  νόμοι θα τον διέπουν και ποιός είναι ο ρόλος που αυτά θέλουν να παίξουν στη συγκεκριμένη κοινωνία.

Για να το πετύχουν,  χρειάζεται να δείξουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στους άλλους, αλληλεγγύη, πίστη,  συνεργασία και έτσι να έρθουν σε επαφή με τις πραγματικές αξίες της ζωής. Όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσα από βιωματικά παιχνίδια και δραστηριότητες που τους δίνουν την ευκαιρία να  δούνε, να ακούσουν, ν’ αγγίξουν,  ν’ ανακαλύψουν καινούρια μονοπάτια σε σχέση με τον εαυτό τους και τους άλλους γύρω τους. Είναι εντυπωσιακό ότι οι ρόλοι που διαλέγουν να παίξουν στην κοινωνία τους δεν είναι «γιατρός» ή «δικηγόρος», αλλά «θεραπευτής» και «νομοθέτης».

Αυτό, λοιπόν, που ξεκινά σαν ένα παιχνίδι και εξάσκηση γλώσσας, προχωρά στην πραγματική ουσία της εκπαίδευσης: τον προβληματισμό και την αναζήτηση των σημαντικών αξιών της ζωής μας.  Σε όλο αυτό το ταξίδι η γλώσσα παίζει τον πραγματικό της  ρόλο και  βρίσκει τη θέση που της ταιριάζει. Δεν είναι γραμματική, δεν είναι λεξιλόγιο, δεν είναι εξετάσεις. Είναι επικοινωνία με τον διπλανό, με αυτόν που πρέπει  να συνεργαστώ, με αυτόν που διαφωνώ αλλά πρέπει να τον ακούσω, να τον καταλάβω και ίσως να τον πείσω.

Οι μαθητές σήμερα είναι μια γενιά μεγαλωμένη στην ταχύτητα. Μια γενιά πνιγμένη στα οπτικά ερεθίσματα. Εικόνες, εικόνες ,εικόνες που τις προσπερνάνε με το δάχτυλο στην οθόνη του κινητού, για να προλάβουν να δουν περισσότερες εικόνες σε λιγότερη ώρα, αλλά μια γενιά που δεν έμαθε να βλέπει. Μια γενιά που παρακολουθεί τα πάντα στο fastforward  και γι’ αυτό δεν έμαθε να ψάχνει, να αμφισβητεί και να ανακαλύπτει.

Το πρόγραμμά μας φιλοδοξεί και καταφέρνει να ξαναφέρει τα παιδιά σ επαφή με τα συναισθήματά τους, τον διπλανό τους και τον κόσμο γύρω τους.

Kyriakidou DownTown

Το «Σύγχρονο κέντρο Γλώσσας Κυριακίδου» στην Άνω Τούμπα και το «KYRIAKIDOU DOWNTOWN» στην πλατεία Αριστοτέλους, δημιούργησαν το πρόγραμμα Edutainment. Εκπαίδευση και διασκέδαση για όλα τα παιδιά ηλικίας 10 – 15 ετών. Ανάλογα με το επίπεδό τους στα αγγλικά, από Α1 έως Β2, επιλέγουν το αντίστοιχο εργαστήρι και παρακολουθούν μία ή περισσότερες από τις αυτοτελείς 4ωρες ενότητες. Έτσι «ταξιδεύουν» στον χώρο και στον χρόνο, στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, την Αγγλία του Βασιλιά Αρθούρου, την Αυστραλία και αλλού.

CONTACT US